Hlavní obsah

Nissan se ve čtvrtletí dostal do zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská automobilka Nissan Motor ve čtvrtém finančním čtvrtletí, které končí posledním březnovým dnem, hospodařila s čistým ziskem 31 miliard jenů (asi 6,5 miliardy Kč) po ztrátě 12 miliard jenů před rokem. Firma nicméně neposkytla výhled pro nový finanční rok kvůli nejistotě ohledně dodávek součástek, které narušilo březnové zemětřesení v Japonsku. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

V období od letošního ledna do března ohlásil Nissan zisk.

Článek

Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v březnu stouply o deset procent na 2,35 biliónu jenů. Provozní zisk se zvýšil o sedm procent na 89 miliard jenů. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 79 miliard jenů.

Ničivé zemětřesení v březnu poškodilo továrny na výrobu automobilových součástek v severovýchodní části Japonska. Nedostatek součástek pak spolu s výpadky elektřiny přiměl všechny japonské automobilky k přerušení či omezení produkce v domácích montážních továrnách. Problémy s dodávkami japonských součástek se projevily také v zahraničí.

"Normální" výroba na podzim

Generální ředitel Carlos Ghosn předpověděl, že výroba v továrnách Nissanu, jinak japonské dvojky hned za Toyotou, se do října vrátí na úrovně z období před zemětřesením. Firma se poté bude snažit nahradit ztracenou produkci.

Naopak Toyotě se od letošního ledna do března propadl provozní zisk o 52 procent. Stejně jako Nissan podle Reuters sdělila, že nebude zveřejňovat zatím další výhledy, protože nedokáže stále odhadnout dopad březnového zemětřesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám