Hlavní obsah

Řecko ochromila generální stávka, ČSA zrušily lety do Atén

Atény
Aktualizováno

Řecko ve středu zasáhla 24hodinová generální stávka, kterou vyhlásilo několik odborových centrál na protest proti úsporným opatřením vlády, jež se ocitla na pokraji státního bankrotu. Nejede hromadná doprava, zavřené zůstanou všechny státní úřady a například také banky. Z tohoto důvodu zrušily České aerolinie (ČSA) dva páry letů mezi Prahou a Aténami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na demonstraci v Aténách létaly Molotovovy koktejlyVideo: Reuters

 
Článek

„V souvislosti s dnešní stávkou v Řecku nebylo možné vypravit do Athén dva lety, a to včerejší noční linku, která do Řecka přilétá po půlnoci, a dnešní polední spoj,“ uvedla pro Novinky mluvčí ČSA Hana Hejsková s tím, že na středeční večerní let ČSA nasadí letadlo s vyšší kapacitou.

Ve městech se zastavila autobusová a trolejbusová doprava, v Aténách nejezdí ani metro. Ustala také meziměstská doprava – kromě autobusové a vlakové -; na moře nevypluly ani lodě. Do vzduchu se nevznesla letadla dopravců Olympic a Aegean na vnitřních a mezinárodních linkách. Letecký provoz zahraničních společností navíc naruší odpolední stávka dispečerů.

Strašák státního bankrotu

V centru metropole Atén byly na středeční poledne svolány dvě velké protestní demonstrace, jejichž účastníci se pak slili v jeden dav, který obsadil náměstí před parlamentem.

Těžce zadlužené Řecko se již řadu měsíců potýká s hrozbou státního bankrotu. Žádá, aby mu Evropská unie a Mezinárodní měnový fond zmírnily podmínky dosavadní finanční pomoci a pomohly mu získat další peníze ke splácení budoucích závazků. Atény stále odmítají restrukturalizaci dluhu a doufají, že se jim prodlouží splatnost záchranného úvěru a opět sníží úrokové sazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám