Hlavní obsah

Toyota hlásí propad zisku o polovinu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonské automobilce Toyota se od letošního ledna do března propadl provozní zisk o 52 procent. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Toyota nebude zveřejňovat zatím další výhledy, protože nedokáže stále odhadnout dopad březnového zemětřesení.

Foto: Kim Kyuong-Hoon, Reuters

Toyota kvůli březnovému zemětřesení může přijít o post největší automobilky na světě.

Článek

Za letošní tři měsíce vykázala Toyota provozní zisk 46,1 miliardy jenů (asi 9,6 miliardy korun), analytici dotazovaní agenturou Reuters odhadovali před pohromou, která v březnu postihla Japonsko, až 94,6 miliardy jenů. Čistý zisk poklesl o 77 procent na 25,4 miliardy jenů.

Toyota původně předpokládala návrat k běžné produkci v listopadu či v prosinci. Ve středu nicméně uvedla, že normální stav by mohl nastat přibližně o měsíc dřív.

Kdo na první místo?

Dosud největší automobilka světa byla zdecimována po březnovém zemětřesení a následné drtivé vlně tsunami, která zasáhla severovýchod země a poškodila továrny na výrobu automobilových součástek. Domácí závody Toyoty v současné době pracují na poloviční výkon.

V souvislosti s těmito potížemi letos Toyota téměř jistě přijde o pozici největší automobilky světa. Již v minulém roce ji totiž na záda dýchal největší americký výrobce General Motors. Do celkového pořadí by jistě ráda promluvila i největší evropská automobilka Volkswagen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám