Hlavní obsah

Eurozóna do Řecka napumpuje další miliardy, píše britský tisk

– Brusel

Eurozóna se chystá Řecku nejspíš poskytnout další peníze. Země potřebuje příští rok sehnat dalších až 30 miliard eur (zhruba 720 miliard korun) na financování státního dluhu. Informaci přinesl deník Financial Times. Země eurozóny s výjimkou Slovenska Řecku dosud půjčily již 110 miliard eur (zhruba 2,6 biliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Řecko bude zřejmě potřebovat další půjčku na financování svého dluhu.

Článek

"Myslíme si, že Řecko potřebuje další upravený program," řekl lucemburský premiér a šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker, jenž minulý týden vedl tajnou schůzku několika zemí eurozóny, které se zabývaly právě situací v Řecku.

Německý týdeník Der Spiegel informoval, že Řecko dokonce uvažuje o vystoupení z eurozóny a o návratu k národní měně drachmě. Informace Financial Times však ukazují, že tématem jednání byla nová pomoc pro Řecko. Politici rovněž vyloučili možnost, že by země restrukturalizovala svůj dluh, což by znamenalo, že by nedostála závazkům vůči investorům.

Zatím není úplně jasné, jakou podobu bude nová pomoc Řecku mít. Jednou z možností je půjčka ze současného záchranného fondu eurozóny známého pod zkratkou EFSF. Ten by mohl zároveň v omezené míře nakupovat řecké dluhopisy. Atény se navíc chystají navrhnout dobrovolné prodloužení splatnosti dluhopisů, která vyprší příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám