Hlavní obsah

Český průmysl se v růstu poněkud zadýchává

Novinky, pit
Praha

Česká průmyslová výroba v březnu nečekaně zpomalila růst na 9,5 procenta po únorovém růstu o 13 procent. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že i hodnota nových zakázek rostla pouze jednociferným tempem o 9,7 procenta.

Foto: Reuters

Průmyslová výroba v Česku dosáhl prakticky svých předkrizových úrovní.

Článek

Za meziročním růstem průmyslové produkce nejvíc stojí výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů či výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Naopak největší pokles byl zaznamenán v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla.

„Zdá se, že se průmyslová výroba v ČR v březnu zařadila pod bok průmyslu Polska a Maďarska, když její růst nečekaně oslabil na 9,5 procenta meziročně,“ uvedl ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank. Analytici podle agentury Reuters odhadovali průměrný růst o 12,3 procenta.

Rovněž i v Polsku a Maďarsku, které s ČR sdílejí vysokou provázanost s německou ekonomikou, průmyslová výroba poslední měsíc zvolnila růst. V samotném Německu se v březnu sice růst průmyslu udržel na dvouciferném čísle, významně tam však klesly nové průmyslové zakázky.

Předkrizových úrovní dosaženo

„Průmyslová výroba v Česku již prakticky dosáhla předkrizových úrovní. Další růst průmyslu bude již i z tohoto důvodu volnější,“ dovysvětlil Mertlík.

Podle analytika Jiřího Škopa z Komerční banky se obecné zlepšení situace v průmyslovém sektoru v posledních měsících celkově promítá pozitivně do trhu práce, když průmysl vytváří nová pracovní místa.

„V letošním roce by měl růst průmyslové výroby pokračovat, když předpokládáme vzestup kolem 10 procent, což je přibližně stejně jako vloni,“ dodal Škop.

Reklama

Výběr článků

Načítám