Hlavní obsah

Nezaměstnanost výrazně klesla na 8,6 procenta

• Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v dubnu výrazně poklesla na 8,6 procenta. Na konci března byla na hodnotě 9,2 procenta. Počet uchazečů o práci se podle ministerstva práce snížil na všech úřadech práce v ČR.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na konci měsíce úřady evidovaly 513 842 uchazečů o zaměstnání, což je o 33 920 méně než na konci předchozího měsíce.

"Míra nezaměstnanosti klesla více, než s čím počítal trh. Meziměsíční pokles

nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 úřadů práce," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Roli hraje oživení ekonomiky, ale také začátek sezónních prací v zemědělství a ve stavebnictví. Na trhu je méně nových nezaměstnaných a roste také počet nabízených pracovních míst.

Analytici pokles hodnotí příznivě. Michal Kozub z Home Credit připomněl, že pod devět procent se loni nezaměstnanost dostala až v květnu.

Nejvíce lidí bez práce je v okresech Jeseník, Most, Bruntál, Děčín a Hodonín, nejlépe jsou na tom tradičně Praha a okolí a také středočeské okresy.

Nezaměstnanost bude dál klesat

"Míra nezaměstnanosti bude v následujících měsících pravděpodobně dále pokračovat ve své cestě k 8% hranici. Zda ji prolomí, bude záležet na jedné straně na tom, jakou poptávku po zaměstnancích přinesou sezónní práce, zejména ve stavebnictví, na druhou stranu bude také rozhodující, jak se po konci školního roku podaří novým absolventům uplatnit na trhu práce,“ uvedl Libor Stodola ze společnosti PwC ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám