Hlavní obsah

Ať Lisabon prodá své tuny zlata, radí německý expert

Právo, mcm

Německý liberální poslanec Frank Schäffler opět předvedl svůj politický „takt“. V době, kdy se Portugalsko topí v problémech a žádá pomoc EU, totiž doporučil, aby země nejdříve odprodala své zlato.

Foto: Reuters

Účastnice nedávné generální stávky v Portugalsku

Článek

„Než budou ohroženy peníze jiných lidí, musí Portugalsko prodat své „rodinné stříbro“, mezi jiným i zásoby zlata. Cokoli jiného by bylo nesolidární,“ řekl německý politik, finanční expert liberální FDP, bulvárnímu listu Bild.

Není to jeho první skandální výrok. Byl to právě Schäffler, kdo svého času doporučil Řekům, aby prodali své ostrovy a z výtěžku hradili své dluhy.

Podle Mezinárodního měnového fondu má Portugalsko zlaté rezervy za 17,5 miliardy eur, což tvoří čtyři pětiny jeho finančních zásob. Jde údajně o 382 tun drahého kovu. I kdyby ale bylo prodáno, nesmí být výtěžky podle zákona použity na splácení státních dluhů.

V zemi nyní běží obchod se zlatem na plné obrátky. Zadlužení obyvatelé totiž prodávají rodinné šperky, aby měli z čeho platit účty. „Sektor zažívá opravdový boom,“ řekl ředitel firmy Valores, která se tu během posledních let stala jedničkou na trhu s použitým zlatem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám