Hlavní obsah

České dráhy obdržely vůbec první rating, zatím to není žádná sláva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy získaly od mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service vůbec první rating. Je zatím předběžný a Moody's jej stanovila na stupeň (P)Baa1, což je známka se střední mírou rizika. Výhled je ovšem negativní, což znamená, že agentura by jej mohla v blízké době snížit. Uvedl to v pátek mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přidělení ratingu od renomované agentury znamená, že České dráhy mohou vstoupit na mezinárodní kapitálové trhy. Vlastníkem Českých drah je stát, a díky ratingu tak podnik nyní může pokračovat v plánu, který počítá s emisí dluhopisů denominovaných v eurech.

Agentura Moody's už dříve avizovala, že firmě ve vlastnictví státu přidělí definitivní rating až po tom, co České dráhy dokončí plán posílení kapitálové struktury. A to tím, že si zajistí dlouhodobé financování ve výši alespoň 7,5 miliardy korun.

Hledá se manažer

Předběžný rating je tři stupně nad spekulativním pásmem. Konečný rating by se podle agentury Reuters mohl od předběžného lišit.

České dráhy v současné době hledají hlavního manažera, který by jim zorganizoval emisi mezinárodních dluhopisů v objemu až 300 miliónů eur. Podnik uvedl, že manažera vybere, až bude mít přidělen rating. Mezinárodní emise dluhopisů většinou firmám organizují velké banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám