Hlavní obsah

Cena ropy spadla ke 100 dolarům, zaznamenala největší propad v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cena ropy během čtvrtka spadla téměř o deset procent a americká lehká ropa klesla až na 98 dolarů za barel. Ceny padají už několik dní v reakci na slabá čísla vývoje ekonomik v Evropě a USA. Severomořská ropa Brent zlevnila za jeden den na 109 dolarů ze 121 dolarů a zaznamenala největší historický propad.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bezprostřední roli v propadu ceny hrála informace, že v USA hledá práci dalších 474 tisíc lidí. Je to mnohem více, než se předpokládalo. Trh se tak obává, že poptávka po ropě a například po pohonných hmotách nebude tak silná, jak předpokládal.

Roli hraje i smrt Usámy bin Ládina. "S jeho smrtí úměrně kleslo i geopolitické riziko," komentoval pro BBC ekonom Chris Jarvis.

Kromě ropy klesají rychle i ceny jiných komodit. Například stříbro ztratilo za týden 30 procent své hodnoty. Cena tohoto kovu klesla nejvíce od roku 1983. Stříbro jen za dnešek zlevnilo zhruba o osm procent až na 35,79 USD za trojskou unci, minulý týden ve čtvrtek se přitom vyšplhala skoro na 50 dolarům.

Mírně klesly i ceny zlata a také kakaa a cukru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám