Hlavní obsah

RWE Transgas se loni dostal do pětimiliardové ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemský prodejce plynu RWE Transgas se loni kvůli nevýhodným dlouhodobým kontraktům na nákup plynu propadl do ztráty 4,86 miliardy Kč. Předloni zisk po zdanění překročil deset miliard Kč, jak uvedla firma.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Celkový zisk po zdanění skupiny RWE v ČR se loni snížil na 14,53 miliardy korun, což je o 36 procent meziročně méně. Tržby se díky chladnému počasí naopak zvýšily o osm procent na 147,51 miliardy korun.

"RWE Transgas čelil znevýhodnění dlouhodobých kontraktů vůči nákupům zemního plynu na spotových trzích. Tento fakt spolu se sílící konkurencí pak vedl ke ztrátám zákazníků u našich regionálních plynárenských společností," uvedl předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann.

Problémy s Gazpromem

Kvůli nevýhodným dlouhodobým kontraktům vyvolalo RWE loni jednání se společností Gazprom export o změně kupní ceny plynu tak, aby odrážela podmínky na trhu. "Nedostatek pokroku v těchto jednáních nás loni v prosinci donutil zahájit rozhodčí řízení," dodal Herrmann.

RWE je nejsilnějším hráčem na tuzemském trhu s plynem. Na konci loňského roku dodávala firma zemní plyn téměř 2,2 miliónu zákazníků.

Červnové zdražení

Od června začne RWE Transgas domácnostem zdražovat zemní plyn v průměru o 9,5 procenta. Průměrná domácnost tak zaplatí asi o 200 korun měsíčně navíc. Za cenovým nárůstem stojí podle společnosti především dramatický skok cen ropy v posledním půlroce.

Domácnosti, které plynem pouze vaří, si měsíčně připlatí devět Kč. Rodiny, které plyn používají na vaření a ohřev vody, zaplatí měsíčně o 69 Kč více, ročně tedy asi o 840 Kč navíc. Lidé žijící v bytě, kteří plynem vaří, ohřívají vodu a topí, zaplatí za měsíc o 206 Kč navíc, za rok asi o 2500 Kč více než nyní. Domácnosti v rodinných domech, které plynem vaří, ohřívají vodu a topí, vyjde plyn od června o 304 Kč dráž, ročně tedy asi o 3600 Kč navíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám