Hlavní obsah

Kalousek: Doplatek ke stavebnímu spoření budou mít lidé na účtech v červnu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu oznámil, že lidé, kteří mají na základě rozhodnutí Ústavního soudu nárok na dorovnání státní podpory, obdrží své peníze v červnu, aniž by museli podávat jakékoliv žádosti či podstupovat jiné formality.

Článek

"Ministerstvo přistoupí k výplatě částek státní podpory odpovídající sražené dani bez zbytečného odkladu po vyhlášení nálezu ve sbírce zákonů," uvedl Kalousek.

Celkem 5,25 miliardy korun nejprve poputuje na účty stavebních spořitelen, které je následně rozešlou svým klientům. "Není tedy potřeba, aby jednotliví účastníci stavebního spoření podávali vlastní žádosti, a už vůbec není zapotřebí, aby se obraceli na soudy nižšího stupně, jak jim doporučoval předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský, " řekl Kalousek.

Peníze budou v rozpočtu chybět

Lidé dostanou za rok 2010 státní podporu podle podmínek platných do konce loňského roku. Tedy ti, co uzavřeli smlouvy do konce roku 2003 dostanou 4500 korun. Tři tisíce dostanou ti, kteří smlouvy uzavřeli po 31. 12. 2003. Část peněz už lidé na účty dostali v dubnu. U starších smluv šlo nejvýše o 2250 korun, u novějších nejvýše 1500 korun. Doplacena bude tedy polovina sumy. [celá zpráva]

Kalousek zároveň bez dalších podrobností zopakoval, že peníze budou ve státním rozpočtu chybět, a bude proto nutné získat je na úkor jiné kapitoly. V minulých dnech ministr uvedl, že část financí by mohl získat na úkor subvencí pro regionální dopravu, což vzbudilo nevoli krajů.

Ústavní soud rozhodl, že omezení podpory stavebního spoření bylo přijato ve stavu legislativní nouze a tedy neústavně. Část zákona proto zrušil a u další části poskytl kabinetu čas do konce roku, aby mohl zákon případně přijmout standardní a ústavně konformní cestou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Co znamená rozsudek Ústavního soudu

Ústavní soud (ÚS) svým středečním rozhodnutím ohledně zrušení úsporných opatření zamotal hlavu nejenom politikům, ale i drobným střadatelům, kteří stavební...

Výběr článků

Načítám