Hlavní obsah

Češi loni spotřebovali méně vody, ale zaplatili více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spotřeba vody v Česku loni pokračovala v dalším poklesu, lidé však za její odběr z důvodu růstu ceny vodného zaplatili více peněz než o rok dříve. Zatímco celkový objem fakturované vody se snížil o 2,4 procenta na 492,5 miliónů metrů krychlových, výběr vodného a stočného vzrostl o více než dvě procenta na 27,2 miliardy korun. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Foto: , Novinky

Za posledních dvacet let klesla denní spotřeba vody na osobu o více než třetinu.

Článek

Průměrná spotřeba vody klesla o více než čtyři litry na 138 litrů na osobu denně. U samotných domácností tento ukazatel klesl o tři litry na 89,5 litrů. Obyvatelé Prahy spotřebovávají stále zhruba o čtvrtinu více vody, než činí celorepublikový průměr.

Kromě domácnosti omezovali loni odběr vody také zemědělci, kteří jí odebrali o 3,3 procenta méně, u průmyslu zůstala spotřeba na úrovni roku 2009.

Průměrná sazba vodného stoupla v roce 2010 o korunu z 28,10 Kč za metr krychlový na 29,10 koruny. Cena stočného se zvýšila o 1,20 na 26,30 Kč. Vodárenské společnosti na vodném vybraly 14,3 miliardy, na stočném 12,9 miliardy korun.

Češi začali šetřit vodou po jejím skokovém zdražení v 90. letech minulého století.

Reklama

Výběr článků

Načítám