Hlavní obsah

Nad čtvrtinou živočichů v EU se vznáší hrozba vyhynutí, varuje Brusel

Brusel

Přibližně čtvrtině evropských živočišných druhů hrozí vyhynutí, varovala Evropská komise. V této souvislosti představila novou strategii, jak zastavit do roku 2020 ubývání živočišných a rostlinných druhů v EU. Postupné ubývání biodiverzity totiž podle Bruselu představuje vážná rizika a může mít i citelné ekonomické dopady.

Foto: Reuters

Opylování je považováno za významnou aktivitu, jejíž hodnota se ročně odhaduje na 15 miliard eur.

Článek

"V Evropě je biodiverzita v krizi. Vymírání druhů běží bezprecedentním tempem," varovala komise. Dopady to má na čistotu vod, vzduchu, na ochranu před povodněmi i na různé ekonomické a sociální oblasti. Citelně se to dotýká zemědělství, například opylování. To se v Evropě zhoršuje, zdůraznil Brusel.

Strategie obsahuje několik oblastí, na které se unie chce v příštích deseti letech zaměřit. Jde třeba o kontrolu a opatření proti takzvaným invazivním druhům. Ty jsou nebezpečím pro původní evropské rostliny a zvířata, neboť narušují lokální flóru a faunu. Do Evropy se dostávají náhodně, ale i jsou sem také dováženy, třeba k využití v zemědělství.

Také Česko registruje úbytek

Unie také hodlá lépe uplatňovat už existující pravidla pro ochranu přírody, zvýšit využívání "zelených" technologií, tedy těch, které jsou citlivější k zvířatům i rostlinám. Hodlá rovněž zabezpečit a lépe chránit populace ryb v evropských vodách.

Problémy s ubýváním druhů má i Česko. Přibližně třetina z asi 80 000 rostlinných a živočišných druhů vyskytujících se v ČR se podle přírodovědců nachází v nepříznivém stavu. Jen asi pětinu sledovaných druhů experti označují za bezproblémovou. Stovky druhů už vymřely nebo vymizely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám