Hlavní obsah

Farmářské slavnosti mají podpořit zájem o domácí potraviny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Farmářské slavnosti přibližují dospělým i dětem život na rodinných farmách. Na slavnosti, které mají zvýšit zájem lidí o kvalitní domácí potraviny a podpořit české zemědělce, poskytlo ministerstvo zemědělství tři milióny korun, jak uvedla tisková mluvčí Tereza M. Dvořáčková.

Foto: Profimedia.cz

K fenoménu farmářských trhů se nyní přidaly i farmářské slavnosti.

Článek

„Máme k dispozici stovky supermarketů plných potravin zahraničního původu, které k nám putují mnohdy přes půl světa. Přitom opravdu kvalitní, čerstvé a chutné výrobky nabízejí čeští farmáři. Nejen farmářské trhy, ale i slavnosti nyní ukazují, jak velký zájem mají lidé o původní domácí produkty,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), který celý projekt inicioval a zaštítil.

Farmářské slavnosti, které pořádá občanské sdružení Park Tři Věže a Asociace soukromého zemědělství ČR, jsou určené především rodinám s dětmi. Čeká je vždy poučný program a řada doprovodných akcí a zajímavostí spjatých s farmařením.

Ministr Fuksa farmářské slavnosti, stejně jako farmy s takzvaným prodejem ze dvora nebo farmářské trhy, plně podporuje. „To, co může drobným farmářům a pěstitelům pomoci, je vždy dobré podpořit. A jak je vidět, lidé si cesty k farmářům ve svém blízkém okolí nacházejí,“ uvedl Fuksa.

Nejpozději do konce května bude mít ministerstvo zemědělství rovněž k dispozici schválený kodex prodejců na farmářských trzích. Jde o soubor pravidel, která vznikla zdola na základě dobrovolnosti a spolupráce i s organizátory trhů a prodejci. Samozřejmostí je podle Fuchsy zachování zdravotně nezávadného prodeje.

Kde se uskuteční další Farmářské slavnosti
28. května, Brzina (okres Příbram) – Vladimír Kuncl, rodinná farma zabývající se chovem skotu a výrobou mléka
18. června, Slavětín nad Metují (okres Náchod) – Václav Dašek, rodinná farma zabývající se chovem koní a agroturistikou
17. září, Židovice (okres Louny) – Ondřej Pospíšil, rodinná farma zabývající se chovem sportovních koní
8. října, Rančice (okres České Budějovice) – Milan Šebelka, rodinná farma zabývající se chovem skotu Argus
12. listopadu, Praha (Národní zemědělské muzeum) – Svatomartinské farmářské slavnosti za účasti ministra zemědělství ČR
Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám