Hlavní obsah

Britové budou ze svých švýcarských účtů platit padesátiprocentní daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Britové, kteří mají uložené peníze ve švýcarských bankách, zaplatí ze svých úspor daň ve výši 50 procent. Podle úterního vydání deníku Financial Times se na tom dohodly britská a švýcarská vláda. Dohoda představuje další krok v boji evropských zemí proti daňovým rájům, který vlády rozpoutaly během hospodářské a finanční krize.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarsko výměnou za svoji ochotu připustit zdanění tajných účtů získá lepší přístup na trh pro svoje banky.

Článek

Britská vláda předpokládá, že díky nové dani vybere zhruba tři miliardy liber (asi 81 miliard korun). Do značné míry je to ale kontroverzní krok, který legitimizuje „bezejmenná“ tajná konta bohatých Britů. Vláda se tak k nim bude chovat shovívavěji než v případě obyčejných občanů.

Britsko-švýcarská dohoda již vyvolala kritiku Lichtenštejnska, které je rovněž považováno za daňový ráj. Lichtenštejnsko kritizuje Švýcarsko, že jeho postup pohřbil amnestii, kterou Británie dala svým občanům s účty v knížectví před dvěma lety. Londýn již připustil, že časem se zaměří i na účty v Lichtenštejnsku.

Dá se předpokládat, že mnoho lidí se po dohodě mezi Británií a Švýcarskem rozhodne přesunout svoje finanční prostředky do některého z "bezpečnějších" daňových rájů, například do Singapuru, Hongkongu či do Dubaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám