Hlavní obsah

Využijeme německý odklon od jádra, říká šéf ČEZu

Berlín

S plánovaným odklonem Německa od jaderné energie chce ČEZ prodávat Němcům více proudu. V rozhovoru pro pondělní vydání ekonomického listu Handelsblatt to řekl šéf firmy Martin Roman. Chystané odstavení německých jaderných elektráren podle něj povede ke zdražení elektřiny a k odchodu velkých průmyslových podniků z Německa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČEZu Martin Roman

Článek

"Velké průmyslové podniky budou zvažovat, zda budou chtít v zemi vzhledem ke stoupajícím cenám elektřiny zůstat. Dříve nebo později se velký průmysl přesune do zahraničí, tím jsem si celkem jistý," upozornil Roman s tím, že by český koncern nedostatek proudu na německém trhu rád využil ve svůj prospěch. Z jaderné energie v současné době pochází asi 23 procent německé elektřiny.

V souvislosti s tím bude potřeba rozšířit přenosové sítě přes hranice, což by podle Romana neměl být z české strany výraznější problém. Šéf ČEZu však nepočítá s tím, že by se v důsledku "německých dodávek" měla uspíšit dostavba jaderné elektrárny Temelín. Současné plány hovoří o tom, že do roku 2020 by měl mít Temelín další dva bloky.

Německé přehodnocení

Vláda kancléřky Angely Merkelové přehodnotila svou energetickou politiku po březnové katastrofě v japonské atomové elektrárně Fukušima. Vláda na tři měsíce pozastavila prodloužení životnosti německých nukleárních zařízení a sedm nejstarších minimálně po tuto dobu vyřadila z provozu.

V polovině dubna kancléřka oznámila, že její země jádro opustí, jak nejrychleji to bude možné, a zaměří se na využívání energií z obnovitelných zdrojů. Termín zavření německých jaderných elektráren chce oznámit v červnu, podle pondělního vydání Handelsblattu by to mohlo být do deseti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám