Hlavní obsah

Sazka může opět nakládat se svým majetkem

Aktualizováno

Vrchní soud v Praze zrušil opatření městského soudu, podle něhož loterijní společnost Sazka mohla nakládat s majetkem nad 500 000 korun jen se souhlasem nuceného správce. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Sazka je v úpadku od konce března.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Městský soud rozhodl o opatření 9. března na žádost tehdy předběžného insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky, kterému se nelíbilo, že představenstvo Sazky předtím schválilo dvě smlouvy se společností Gladiolus, kterou založili zájemci o Sazku Penta a E-Invest. Na základě první smlouvy měla údajně Sazka čerpat úvěr přibližně 2,5 miliardy korun poskytnutý společností Gladiolus, který měl být zajištěn majetkem Sazky. Druhá smlouva měla zřídit nový orgán, takzvaný řídící výbor, který by měl udílet pokyny představenstvu Sazky.

Opatření se týkalo například uzavírání smluv nad 500 000 korun, vyplácení peněz z účtů Sazky či v hotovosti nad 500 000 korun, nemovitého majetku Sazky včetně převodů či pronájmů, předmětů duševního a průmyslového vlastnictví, podílů v jiných společnostech nebo zahájení soudních a jiných sporů.

Podle Vrchního soudu v Praze insolvenční soud pochybil v tom, že nehodnotil obsah návrhů úvěrové smlouvy a smlouvy o spolupráci a dospěl k závěru, že tímto jednáním dlužníka došlo k "flagrantnímu porušení insolvenčního zákona". Věc tak vrátil soudu prvního stupně k dalšímu řízení.

"Sazka rozhodnutí vítá, protože jí to otevírá možnosti k záchraně," řekl serveru iHNed.cz mluvčí Sazky Jan Tuna. Firma má nyní šanci uzavřít smlouvu o finanční pomoci s firmou Gladiolus, za níž stojí Penta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám