Hlavní obsah

Zelený ostrov přihlásil osmimiliardovou pohledávku vůči Sazce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanské sdružení Zelený ostrov, přes které jdou peníze na splátky O2 areny, nakonec přihlásilo obří pohledávku vůči loterijní společnosti Sazka za celkem 8,128 miliardy korun. Pohledávka byla na podatelnu soudu podána ve čtvrtek odpoledne.

Článek

Ještě den dva zpátky to vypadalo, že Zelený ostrov svou pohledávku nakonec nepřihlásí. Ve středu o tom totiž občanské sdružení jednalo, nicméně jeho představitelé se nebyli schopni dohodnout.

Zelený ostrov se přihlášením pohledávky stal největším věřitelem Sazky a mohl by získat významné místo ve věřitelském výboru.

Občanské sdružení Zelený ostrov vlastní sportovní svazy, tedy akcionáři Sazky. Samo sdružení proto vedlo spory, zda může peníze, které měla Sazka svazům vyplácet, přihlásit.

Návrh navíc podal někdejší šéf sdružení Jan Boháč, kterého ale valná hromada už dříve odvolala z funkce. Právo přihlásit pohledávku tak nemá. O platnosti rozhodnutí valné hromady ale bude rozhodovat soud. Mimo Boháče pohledávku podepsal i Pavel Kořán, šéf ČSTV - hlavního akcionáře Sazky.

Plovajko: Je to čiré zoufalství

„Hušák a několik posledních spřízněných sportovních úředníků je zjevně schopno udělat cokoli. Přihlásit údajnou pohledávku lidmi, kteří ani nejsou oprávněni jménem Zeleného ostrova jednat, je už jen pouhé a čiré zoufalství v marné snaze udržet se ve svých funkcích co nejdéle," uvedl Dan Plovajko, mluvčí skupiny KKCG Karla Komárka.

Podle něj takováto protiprávní přihláška nejen nemůže mít vliv na složení věřitelského výboru, ale naopak bude znamenat velmi zásadní a nezvratné důsledky pro osoby, které jsou pod ní podepsány.

Už přes dva tisíce pohledávek

Městský soud v Praze dosud obdržel 2127 přihlášených pohledávek. Formálně evidovaných pohledávek je 1190 a jejich hodnota přesahuje 4,2 miliardy korun. Soud podle Lhotákové nepřetržitě eviduje a zveřejňuje dosud přihlášené pohledávky a pohledávky nově došlé.

Většinovými držiteli dluhopisů jsou firmy kontrolované investičními skupinami PPF a KKCG.

Přihlášení pohledávek z dluhopisů je důležité proto, že při první schůzi věřitelů 26. května bude mít největší slovo věřitel s největším procentem pohledávek.

Sazka je v úpadku od konce března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám