Hlavní obsah

Brusel si chce posvítit na banky kvůli spekulacím se státními dluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise začala s vyšetřováním 16 světových investičních bank a společnosti Markit kvůli spekulacím se státními dluhy a zneužití dominantní pozice na trhu. Vyšetřování se týká obchodů s takzvanými úvěrovými swapy (CDS), což jsou finanční nástroje, které mají investory zajistit proti případnému nesplacení dluhopisů. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Někteří evropští politici obchody s úvěrovými swapy označují za jednu z příčin dluhové krize v eurozóně.

Článek

„Současný vývoj ukázal, že obchodování s těmito nástroji trpí řadou nedostatků, které nemohou být řešeny pouze prostřednictvím regulace. Nedostatečná průhlednost trhů může vést k narušení principů hospodářské soutěže a komise by na to měla reagovat odpovídajícím způsobem," řekl novinářům eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Komise povede celkem dvě vyšetřování. První z nich prošetří, zda se finanční ústavy a Markit předem nedomlouvaly na společném postupu při obchodech s CDS a nezneužily tak svoje dominantní postavení na trhu.

Druhé vyšetřování se zaměří na devět vybraných bank z celkových 16, u nichž existuje podezření, že získávaly výhodnější ceny od zúčtovací společnosti ICE Clear Europe na úkor svých konkurentů. ICE Clear Europe se rovněž zaměřuje na obchody s CDS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám