Hlavní obsah

Nošovická automobilka Hyundai zvyšuje mzdy o pět procent

Právo, ab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nošovice

Základní mzdy v nošovické automobilce Hyundai se zvyšují v průměru o pět procent. Dohodli se na tom zástupci vedení firmy a odborů. Novou kolektivní smlouvu po náročném vyjednávání podepsali v pátek. Mzdy se zvyšují od počátku dubna.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Mzdy v nošovické automobilce Hyundai stoupnou o pět procent.

Článek

Poprvé se v automobilce kolektivního vyjednávání zúčastnily kromě zástupců vedení společnosti a Základní organizace OS KOVO také nově vzniklé Nezávislé odbory Hyundai Czech.

„Všechna jednání byla náročná a jednotlivé strany zpočátku jen těžko hledaly společnou řeč. Po 16 kolech mnohahodinových vyjednávání byla včera, 28. dubna, těsně před půlnocí dosažena společná dohoda,“ sdělil mluvčí automobilky Petr Vaněk s tím, že slavnostní podpis dokumentu se uskutečnil v pátek.

Nová kolektivní smlouva je podle něj velkým kompromisem tří zúčastněných stran. „Nakonec zvítězil zodpovědný přístup všech zainteresovaných subjektů, jelikož úprava mezd by se při protahování a dalším jednání již nestačila upravit k 1. dubnu,“ řekl.

Pololetní bonus a další polepšení

Dokument zaměstnancům garantuje zvýšení základních mezd v průměru o pět procent od počátku dubna. Nově se zavádí pololetní bonus ve výši 50 procent základní mzdy, který bude zaměstnancům vyplacen v červenci, a to na základě docházky.

Za mimořádnou směnu zaměstnanec dostane nově příplatek 500 Kč místo dosavadních 400 Kč. Vedení a odbory se také dohodly na navýšení příspěvku zaměstnavatele na penzijní a životní pojištění u zaměstnanců s pracovním poměrem nad tři roky o 200 Kč.

Loni byl nárůst základních mezd v automobilce v průměru sedm procent. Minulý rok se proti roku 2009 zvýšila průměrná dělnická mzda v automobilce Hyundai o téměř 3000 Kč na 21 325 Kč. Průměrný plat v závodě se za stejné období zvedl o takřka 2300 Kč na 23 506 Kč. Automobilka zaměstnává kolem 2600 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám