Hlavní obsah

Majitelé solárních elektráren se chystají na spor se státem o daň

– Praha
Novinky, pit

Majitelé solárních elektráren neházejí v souvislosti s již zavedenou srážkovou 26% daní na solární energii flintu do žita. Jak uvedl právník Luděk Šikola, začínají investoři vymáhat po státu peníze odvedené během prvních tří měsíců platnosti této daně.

Foto: Profimedia.cz

Investoři se po státu chystají vymáhat odvedené peníze.

Článek

Čím dříve totiž investoři podle Šikoly, jenž se se svou kanceláří zaměřuje na energetický sektor a mimo jiné zastupuje Českou fotovoltaickou průmyslovou asociaci, začnou s vymáháním, tím větší část odvedené daně mohou dostat zpět. A to i přesto, že je stále ve hře zrušení daně Ústavním soudem.

Vláda mezitím připravila návrh nového zákona, v němž se solární daní opět počítá. Na tento nový zákon se případné rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení současného zákona už vztahovat nebude.

Jak na to

Před podáním žaloby musí investoři nejprve protestovat proti sražení daně u distribuční společnosti, která jejich protest téměř jistě zamítne. Zamítnutý protest pak investor nechá přezkoumat u finančního úřadu, který stížnost rovněž zamítne.

„Teprve proti rozhodnutí finančního úřadu lze podat žalobu a spor tak přenést k soudu, který už se bude muset zabývat neústavností solární daně,“ vysvětluje Šikola.

Čas do konce května

Pokud chtějí firmy po státu vymáhat zpětně odvedenou daň za únor a březen, musí spor o ni zahájit do konce května.

Vláda chce na solární dani vybrat celkem více než 12 miliard korun v průběhu tří let od solárních elektráren s výkonem převyšujícím 30 kilowattů a připojených do sítě v letech 2009 a 2010. Těch by mělo být 2800 z celkového počtu skoro 13 000. [celá zpráva] Investoři však budou po státu podle Šikoly vymáhat nejen tuto částku.

„Budou se soudit nejen o dvanáct miliard odvedené daně, ale budou požadovat další náhradu škody. Například peníze, které museli vložit do elektrárny či na zvýšené finanční požadavky banky,“ uzavírá Šikola s tím, že by se celková suma mohla vyšplhat až na 15 miliard korun.

Solární 26% daň označila za neústavní skupina 20 senátorů, kteří 11. března podali k Ústavnímu soudu návrh na její zrušení. Rozhodnutí soudu se může protáhnout až do podzimu letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám