Hlavní obsah

U soudu se přetřásá, zda je dvanáctka plzeň dvanáctka

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pitoreskní spor, zda může být proslulý Pilsner Urquell označován jako dvanáctka, začal ve středu projednávat krajský soud v Plzni. Žalobu podalo sdružení Za poctivou plzeňskou dvanáctku, podle něhož Plzeňský Prazdroj klame spotřebitele, zmíněné pivo je údajně pouhou jedenáctkou. Pivovar celou věc považuje za cílený útok na svoji dobrou pověst a kauzu označuje za absurdní. Soudkyně líčení po prvním dni odročila na červenec.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka u soudu dokazoval ze starých análů, že se zdejší ležák vaří stále stejně.

Článek

„Vůbec netuším, o co žalobci jde,“ prohlásil hlavní obchodní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka. Sdružení požaduje, aby Pilsner Urquell nebyl nikde označován jako dvanáctistupňové pivo. Soudkyně přímo v soudní síni provedla ohledání příslušné láhve a plechovky a jak zjistila, nic takového na nich uvedeno není.

„Své pivo jsme vždycky označovali v souladu s legislativou,“ prohlásil Berka, který o plzni důsledně hovoří jako o ležáku a pro Právo upřesnil: „Pokud vím, tak pojem dvanáctka neužíváme ani v marketingových a propagačních materiálech. Některé si ale sami vytváří naši zákazníci.“

Sdružení začalo svoji kampaň proti Prazdroji loni, když se objevil na serveru iDnes test piv s informací, že Pilsner Urquell má stupňovitost 11,69, což je číslo udávající obsah extraktu původní mladiny.

„Nyní jsme si nechali udělat ještě jeden test ve švýcarské laboratoři, výsledek je 11,64,“ sdělil zakladatel sdružení Jiří Žák. Podle Berky se ale stupňovitost mění v určité toleranci, liší se várka o várky. První zápis z roku 1897 udává hodnotu 11,84. „Dokazuje to, že minimálně sto let vaříme pivo stále stejně. Za ty roky jsme měli stupňovitost i nižší než dnes, ale také přes dvanáct,“ uvedl Berka.

Legislativa už od roku 1997 pojmy jako dvanáctka či desítka nezná, místo nich jsou ležáky, výčepní piva a další kategorie. „O plzni ale panuje vžitý názor, že je to dvanáctka. Měla by tedy mít alespoň stejný stupeň, jako v onom roce 1897,“ podotkl Žák.

Soudkyně ve středu nerozhodla a odročila líčení na červenec. Mimo jiné proto, aby žalobce zpřesnil žalobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám