Hlavní obsah

Maďarsko zavádí od příštího roku přísný zákaz kouření

Budapešť

Maďarsko se připojilo k zemím, které zakazují kouření ve veřejných prostorách. Podle zákona, který schválil parlament v úterý, se nebude smět od 1. ledna příštího roku kouřit v uzavřených veřejných prostorech, tedy například v barech nebo restauracích, dále na pracovištích, v prostředcích hromadné dopravy ani na zastávkách či stanicích, ale ani v podchodech a na hřištích.

Foto: Profimedia.cz

V Maďarsku to od příštího roku budou mít kuřáci o poznání těžší.

Článek

Dodržování zákazu kouření se bude kontrolovat a po přechodném tříměsíčním období, kdy bude větší tolerance, bude možné za porušení zákazu kouření uložit jednotlivci pokutu až do výše 30 000 forintů (asi 2700 korun).

Jak uvedl šéf národní federace výrobců tabáku Illés Bényei, nový zákaz bude mít dopad na 25 000 rodin zaměstnanců tabákového průmyslu. Podle něho se zákazem kouření výrazně nesníží počet kuřáků, ale v barech a restauracích bude méně zákazníků, což může mít vážný dopad na malé rodinné podniky.

Do roku 2012 bez cigarety ve veřejných prostorech 

K omezování kouření na veřejnosti přistoupila řada evropských zemí. První z nich bylo téměř před sedmi lety Irsko a spustilo tak dominový efekt po celé Evropě ve prospěch nekuřáckých barů a kaváren. Jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů v Evropě zavedlo od prvního ledna Španělsko, kde kuřáci tvoří až 35 procent obyvatel.

V Česku platí mírnější verze, kdy se nesmí kouřit ve veřejných uzavřených prostorách, v hromadných dopravních prostředcích nebo na krytých zastávkách. Restaurace musejí být označeny nálepkou, zda jsou kuřácké, nekuřácké či mají oddělené prostory pro kuřáky. Od loňska se zpřísnily sankce pro prodejce, kteří podají alkohol či tabák dětem.

Do roku 2012 by mělo kouření v uzavřených prostorách zakázat všech 27 států EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám