Hlavní obsah

Ceny potravin ve světě stoupají, v Asii hrozí extrémní chudoba

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Stoupající ceny potravin ve světě by mohly uvrhnout milióny lidí především v Asii do extrémní chudoby a ohrozit ekonomický růst. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na zprávu Asijské rozvojové banky (ADB).

Foto: Reuters

V Nepálu panuje značná chudoba, mnozí Nepálci proto odjíždějí za prací do zahraničí.

Článek

Světové ceny potravin totiž stouply za letošní leden a únor meziročně o více než 30 procent. Tento fakt se v mnoha asijských zemích projevil průměrnou desetiprocentní potravinovou inflací.

Podle ADB by se tak dalších 64 miliónů lidí mohlo ocitnout pod hranicí chudoby a museli by vyžít s částkou 1,25 dolaru (necelých 21 korun) na osobu a den, či dokonce s ještě nižší.

„Rychle rostoucí ceny mnoha potravin spolu se stoupajícími cenami ropy představují vážnou překážku pro tento region,“ píše ve zprávě ADB.

Pokud se ceny potravin a ropy v průběhu roku udrží na svých vysokých hodnotách, mohly by způsobit pokles ekonomického růstu tohoto regionu až o 1,5 procentního bodu a zablokovat hospodářské oživení po globální ekonomické krizi, varuje ADB.

V rozvíjejících se zemích Asie žijí dvě třetiny chudých naší planety, přibližně tak jde o 600 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám