Hlavní obsah

Na pouti porušuje zákon téměř každý stánkař, zjistila kontrola ČOI

Právo, pab
Plzeňsko

„To po mě nikdy nikdo nechtěl,“ reagoval prodavač u stánku s ledovou tříští, když ho kontrolorky České obchodní inspekce (ČOI) požádaly, aby jim ukázal úředně ověřené měřidlo. Po chvilce dohadování slíbil, že to napraví. „Víte, jsem tak trochu rozhozený, zemřela mi matka,“ snažil se provinilý stánkař kontrolorky ještě trochu obměkčit. Nebyl to ale zdaleka jediný hříšník, u kterého v sobotu na pouti ve Vejprnicích u Plzně zjistili inspektoři pochybení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Inspektorky kontrolují stánkaře na pouti ve Vejprnicích.

Článek

Zákon na ochranu spotřebitele porušil téměř každý stánkař, který prošel kontrolou.

Inspektoři po příjezdu na místo nejprve zmonitorovali celý prostor a pak se zaměřili na stánky, které vykazovaly zjevné nedostatky. „Za hodinu jsme zkontrolovali pět stánkařů, z toho pouze jediný měl všechny náležitosti v pořádku,“ řekla Právu na místě kontroly jedna z inspektorek. Mezi nejčastější závady patřily nedostatky v oceňování zboží.

Zákazník často nevěděl, za kolik prodejce zboží nabízí. Úplně nejhůře dopadl peruánský indián, který prodával na stánku zboží, u něhož chyběly údaje o výrobci, dovozci, materiálové složení a způsob ošetření.

Tak alarmující počet porušení zákona vysvětluje ředitel ČOI pro Plzeňský a karlovarský kraj Milan Javorský tím, že stánkaři se domnívají, že na poutích nejsou tak vidět. „Nahrává jim také velký mumraj, při kterém ostražitost zákazníků není tak vysoká,“ dodal Javorský. Menší prohřešky řešili inspektoři na místě pokutou, za vážnější pochybení pak čeká stánkaře správní řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám