Hlavní obsah

Automobilka Saab se zmítá v problémech, hledá se nový kupec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská vláda jednala s automobilkou Volvo Cars, zda by neměla zájem koupit ztrátového automobilového výrobce Saab. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na nizozemský list De Telegraaf.

Článek

„Žádné takové rozhovory se nekonaly a nic takového naplánováno není,“ ohradil se vůči novinové zprávě mluvčí Volva Per-Ake Froberg.

Saab rok od převzetí nizozemským výrobcem luxusních sportovních vozů Spyker postrádá peníze na provoz. Počátkem měsíce musel opět přerušit výrobu, protože kvůli nezaplaceným účtům mu dodavatelé zastavili dodávky.

Šéf Spykeru Victor Muller se k celé transakci odmítl jakkoli vyjádřit. Muller už dříve tento týden uvedl, že Saab jedná o partnerství s řadou čínských automobilek. Do hry o koupi Saabu by se mohl vrátit i ruský finančník Vladimir Antonov, jenž byl předtím vyloučený kvůli jeho možným kontaktům na mafii.

Netrpělivě očekávaná půjčka

Saab netrpělivě očekává půjčku 400 miliónů eur (skoro 10 miliard korun), kterou by mu měla poskytnout Evropská investiční banka (EIB).

Spyker koupil značku Saab od americké automobilky General Motors (GM) za 400 miliónů dolarů (asi sedm miliard korun), čímž ji zachránil před postupným ukončením činnosti, o němž rozhodla GM.

Volvo se loni v srpnu dostalo do rukou čínské automobilky Geely Holding Group, která automobilku koupila od skupiny Ford Motor za 1,5 miliardy dolarů. Byla to největší čínská zahraniční akvizice v automobilovém průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám