Hlavní obsah

Řekové si stěžují na e-mail, ve kterém se píše o jejich bankrotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Londýn

Řecká vláda dala podnět k vyšetření obsahu e-mailové zprávy, která pochází z londýnského pracoviště třetí největší americké banky Citigroup. Řekové se domnívají, že e-mail mohl odstartovat vlnu spekulací, podle nichž se Řecko údajně bezprostředně chystá vyhlásit státní bankrot, jak uvedla agentura Reuters.

Článek

Zpráva ve středu přispěla k citelnému propadu cen akcií řeckých bank, ty zaznamenaly pokles o 4,6 procenta.

Šířením spekulací o chystaném státním bankrotu se hned ve středu večer začal v Řecku zabývat prokurátor. Řečtí představitelé ve čtvrtek uvedli, že podnět k zahájení vyšetřování dal právě e-mail, který ze Citigroup odeslal jeden ze zaměstnanců. E-mail zmiňuje "zvýšený šum" kolem restrukturalizace řeckého státního dluhu.

V e-mailové zprávě, která je teď předmětem vyšetřování, se podle Reuters mimo jiné píše, že Řecko by mohlo restrukturalizaci dluhu oznámit možná už o Velikonocích, což je tento víkend.

Finanční trhy už několik dnů spekulují, že Řecko své finanční problémy nezvládne a bude stejně nuceno státní bankrot vyhlásit. Atény ale opakují, že se k restrukturalizaci nechystají. V to doufají i představitelé Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. V průzkumu agentury Reuters však převažuje názor, že Řecko se státnímu bankrotu v průběhu dvou let stejně nevyhne.

Reklama

Výběr článků

Načítám