Hlavní obsah

Slovenská vládní koalice je nejednotná v otázce pomoci zadluženým zemím

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka nepodpoří slovenskou účast v Evropském stabilizačním mechanismu (ESM), který má od roku 2013 pomáhat nadmíru zadluženým zemím eurozóny. Odborníci upozorňují, že nesouhlas Slovenska by ohrozil celou koncepci záchranného fondu eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Richard Sulík

Článek

Šéf SaS Sulík tvrdí, že pokud mají některé země problémy, mohou vyhlásit platební neschopnost. Slovenský ministr financí Ivan Mikloš vyjádřil nad postojem koaliční strany lítost. Předseda koaličních křesťanských demokratů Ján Figeľ upozornil, že odmítnutí záchranného fondu nepřidá Slovensku na důvěře v evropských strukturách.

Mnohé teď závisí od postoje opozice, s níž chce premiérka Iveta Radičová o této otázce rovněž jednat. Předseda strany Smer-sociální demokracie Robert Fico prohlásil, že hlasování o ESM by se mělo spojit s hlasováním o důvěře vládě premiérky Radičové.

Slovenská vláda si již v minulosti vysloužila kritiku Bruselu, když odmítla půjčit zadluženému Řecku. Slovenský příspěvek do ESM má klesnout z původních 792 miliónů na 659 miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám