Hlavní obsah

České dráhy musí zaplatit čtvrtmiliardovou pokutu

– Brno • Aktualizováno

České dráhy (ČD) budou muset zaplatit pokutu ve výši 254 miliónů korun, a to za zneužití dominantního postavení v oblasti nákladní železniční dopravy. Potvrdil to ve čtvrtek Krajský soud v Brně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pokuta pro České dráhy je nejvyšší, jakou antimonopolní úřad udělil jedné firmě.

Článek

Pokutu ČD obdržely už před dvěma lety od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), nicméně ji dosud nezaplatily, přestože soud v minulosti odklad placení nepovolil. Firmě ale v této věci vyhověl právě ÚOHS.

Sankce 254 miliónů korun je nejvyšší, jakou kdy ÚOHS pravomocně jedné firmě uložil. Původně měla firma platit 270 miliónů, bývalý předseda ÚOHS Martin Pecina ale pokutu předloni snížil.

„Počkáme na doručení písemného vyhotovení rozsudku a po jeho prostudování zvážíme další kroky,“ uvedl pro Novinky Radek Joklík z tiskového oddělení ČD.

Podle ÚOHS dráhy ještě v době, kdy provozovaly nákladní dopravu, zvýhodňovaly některé své klienty, když jim počítaly rozdílné ceny. Konkrétně mělo jít o období let 2004 až 2007. U úřadu si stěžoval slovenský konkurent Šped-trans Levice, podle něhož ČD zvýhodňovaly některé zákazníky, a tak si je zavazovaly ke dlouhodobé spolupráci. Prý to omezovalo konkurenci a také znevýhodňovalo jiné zákazníky, kteří lepší cenu nedostali.

ČD podle úřadu nabídly některým klientům tak nevýhodné podmínky, že těmto firmám znemožňovaly vstoupit na trh železniční nákladní dopravy a působit na něm. ČD také nabízely výhodnější nabídky těm svým zákazníkům, kteří byli osloveni alternativní nabídkou od konkurence, a tím byl opět konkurenci ztížen vstup na trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám