Hlavní obsah

Finsko váhá s pomocí krizí zasaženému Portugalsku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinki

Výsledek víkendových voleb ve Finsku, kde značně posílila euroskeptická strana Praví Fini, může zkomplikovat finanční pomoc potápějícímu se Portugalsku. Předseda strany Timo Soini totiž opakuje, že pomoc pyrenejské zemi nepodpoří.

Článek

Času není nazbyt, protože 16. května se uskuteční schůzka ministrů financí eurozóny. Do této doby Finsko musí zaujmout postoj k portugalskému problému, jak citovala agentura Reuters slova evropského komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna, mimochodem rovněž Fina.

„Demokracie a volební výsledky musí být respektovány,“ uvedl Rehn pro deník Helsingin Sanomat. „Zároveň s tím ale euroskupina musí být schopná přijmout taková rozhodnutí, která zabrání Portugalsku se propadnout do platební neschopnosti,“ dodal.

Finské "ano" je důležité

Finský parlament musí o účasti na podpoře Portugalsku rozhodnout do několika dnů po květnové schůzce, nejpozději však do 25. května. A to proto, aby Evropský fond finanční stability (EFCF) mohl včas získat potřebné zdroje.

Jak připomněl Rehn, poskytnutí pomoci Portugalsku vyžaduje jednomyslnost; počítá se s částkou až 80 miliard eur (přes 1,9 biliónu korun). Finsko patří k zemím, které v rámci eurozóny mají nejvyšší rating AAA. I z tohoto důvodu je účast země na finanční podpoře Portugalska považovaná za velmi důležitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám