Hlavní obsah

Banky cítí šanci, většina podnikových spořitelen od května zřejmě skončí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Některé společnosti doposud stále poskytují svým zaměstnancům finanční služby, pro něž se souhrnně vžil termín „podnikové spořitelny“. Počínaje květnem však budou moci podnikové spořitelny fungovat pouze na základě oprávnění od České národní banky (ČNB). Podle mluvčí ČSOB Pavly Hávové lze očekávat, že většina z nich této regulaci nebude schopna dostát a skončí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Konec "podnikových spořitelen" by bankám mohl přihrát nové klienty.

Článek

Služby podnikových spořitelen se liší případ od případu, většinou však jde o správu účtu, na který se převádí mzdy zaměstnanců nebo jejich část. Zaměstnanec v podstatě půjčuje peníze zaměstnavateli a jako protislužbu dostává z poskytnutých prostředků úrok, případně využívá další finanční služby.

Tato praxe je navíc poměrně riziková vzhledem k tomu, že se na podnikové spořitelny nevztahují ustanovení zákona o bankách o pojištění vkladů. Vše tedy stojí a padá se stabilitou firmy, což například v době, jakou byla finanční krize, představuje určité riziko. Na rozdíl od podnikových spořitelen finanční domy podléhají striktní regulaci, navíc jak opakovaně dokazují zátěžové testy, české banky jsou stabilní a krizím odolné.

Běžný účet jako základ

„Pro některé lidi bude spolupráce s bankou skutečně novinkou, protože dosud své finance svěřili firmě, a nemuseli přemýšlet, jestli si otevřít účet v bance,“ říká manažerka Marcela Suchánková z ČSOB.

Podle ní by si měli lidé využívat i jiné produkty než jen běžný účet. Na tom by měl zůstat základní finanční polštář ve výši šesti násobku měsíčních výdajů domácnosti. „Zbylé finance doporučuji směřovat do produktů s vyšším zhodnocením – se státními příspěvky a daňovými odpočty, na lépe úročené spořící účty nebo pravidelně investovat, například do zajištěných fondů,“ dodává Suchánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám