Hlavní obsah

V Brně poklepali základní kámen nejvyšší budovy v Česku

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V Brně ve středu odpoledne slavnostně poklepali základní kámen budoucí nejvyšší budovy Brna i celé České republiky, která ponese označení AZ Tower. Jak prohlásil brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) při poklepu, nová budova bude výjimečná. „Doufám, že staveb nad sto metrů výšky, tedy mrakodrapů, začne přibývat. Je to svým významem přelomová stavba,“ dodal.

Foto: Jan Trojan, Právo

Na základní kámen poklepali (zprava) brněnský primátor Roman Onderka, první náměstek hejtmana kraje Vysočina Libor Joukl a za akcionáře AZ Tower Aleš Pohanka.

Článek

Stavba podle projektu brněnské architektonické kanceláře Burian-Křivinka začne ještě v dubnu, přijde na 800 miliónů korun bez DPH a dokončena má být do května 2013. Mrakodrap dosáhne výšky 109,5 metru, takže o pouhý půlmetr převýší dosud nejvyšší budovu v republice, kterou je City Tower v Praze na Pankráci.

O tématu čtěte i v rubrice Vaše zprávy z regionů:
Nejvyšší budova ČR zahájila v Brně svou výstavbu

Převýšení inicioval Onderka, když se na schůzce politiků s architekty zhruba před dvěma roky zeptal, zda by nemohl brněnský mrakodrap sahat o něco výš. „Vyhověli jsme, ale projekt jsme museli z větší části přepracovat,“ řekl Právu architekt Gustav Křivinka z brněnské architektonické kanceláře Burian a Křivinka.

Stavět bude jihlavská PSJ. Na spolufinancování se bude podílet UniCredit Bank, investorem výstavby je společnost eTower, inženýrskou činnost bude zajišťovat společnost AZ Properity. Lokalita je atraktivní, leží nepříliš daleko od centra města, přičemž další rozvoj Brna bude směřovat právě do těchto míst, jižním směrem.

Netradiční velikán

V sousedství již stojí 60 metrů vysoká budova M paláce. Nový AZ Tower bude vyčnívat výškou, tvarem a netradiční fasádou. Objekt bude složen jakoby ze tří částí, prostřední bude prosklená s velkým atriem a pěti rychlovýtahy. Z jedné strany naváže vysoký rovný hranol a z druhé strany nižší, esovitě prohnutý tvar. Dojem umocní nepravidelně rozmístěná různě velká okna a také barva fasády. Nahoře bílá, od země však bude stoupat oranžový obklad.

Celý projekt nabídne přes 17 000 metrů čtverečních maloobchodních, kancelářských a apartmánových ploch. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 265 aut. Do přízemí architekti umístili atrium s recepcí, obchody, kavárnu, zasedací sály a archiv. Ve třetím patře vznikne restaurace. V posledních šesti podlažích je navrženo 12 apartmánů. Ve 28. a 29. poschodí bude luxusní mezonet s venkovním bazénem. Ostatní patra jsou určena pro administrativní a komerční prostory.

AZ Tower je plánován jako nízkonákladová budova s hloubkovými energetickými piloty až 30 metrů pod zemí. V zimě budou přijímat teplo a v létě ochlazovat. Celou jižní fasádu výtahové šachty, která má celkovou plochu 700 metrů čtverečních, pokryjí fotovoltaické panely, které by mohly sloužit jako zdroj elektrické energie a dodávat ji do společných prostor budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám