Hlavní obsah

Rumunský ministr odstoupil pro možný střet zájmů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Rumunský ministr práce Ioan-Nelu Botiş odstoupil z funkce kvůli možnému střetu zájmů, protože jeho manželka pracovala na projektu financovaném z fondů Evropské unie, který schvalovalo manželovo ministerstvo. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Odstupující rumunský ministr práce Ioan-Nelu Botiş

Článek

Botiş svou roli při rozdělování peněz popírá, přesto se do celé věci vložily kompetentní úřady, aby prošetřily, zda nejde o střet zájmů.

Rumunsko je „známé“ zvýšenou mírou politické protekce a korupce. Podle organizace Transparency International se transylvánská země nachází v rámci Evropské unie v hodnocení vnímání korupce na 3. místě od konce. To způsobuje problémy například v souvislosti s finanční pomocí ze strany Mezinárodního měnového fondu.

Botişova manželka Ligia pracovala jako placený poradce v rámci projektu nevládní organizace Šance pro důstojnost, zabývající se místním rozvojem, a rovněž ona se vzdala místa. Podle agentury AP pobírala měsíčně 8000 lei (asi 48 000 korun).

Třiačtyřicetiletý ministr, který byl ve vládě od loňského září, se občanům omluvil a sdělil, že odstupuje z morálních důvodů. Premiér Emil Boc jeho demisi přijal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám