Hlavní obsah

Intel hlásí rekordní zisky, důvodem je poptávka po počítačích

Santa Clara

Největší světový výrobce čipů Intel zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 29 procent na 3,16 miliardy dolarů (asi 53 miliard Kč). Firma těžila z pokračující podnikové poptávky po nových počítačích.

Článek

Tržby společnosti stouply o čtvrtinu na 12,8 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je odhadovali na 11,6 miliardy dolarů. Firma předpověděla, že ve druhém čtvrtletí se tržby budou pohybovat od 12,3 do 13,3 miliardy dolarů.

„Tržby v prvním čtvrtletí letošního roku představují pro společnost Intel historicky nejlepší výsledek, kterého jsme dosáhli díky meziročnímu růstu tržeb v řádu dvoumístných čísel ve všech hlavních produktových segmentech a ve všech regionech,“ uvedl generální ředitel Intelu Paul Otellini.

Problémy s dodávkami součástek se firmy netýkají

Nárůst tržeb zmírnil obavy z toho, že na sektor čipů pro osobní počítače bude mít negativní vliv rostoucí popularita chytrých telefonů a tabletů. Celosvětový prodej osobních počítačů se v prvním čtvrtletí podle výzkumné společnosti Gartner meziročně snížil o 1,1 procenta na 84,3 miliónu kusů. Zaznamenal tak první pokles od roku 2009.

Finanční ředitel Intelu Stacy Smith uvedl, že na výrobu firmy nemají dopad problémy s dodávkami součástek, které způsobilo březnové zemětřesení v Japonsku. „Nevidíme nic, co by omezovalo naši schopnost vyrábět podle poptávky,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám