Hlavní obsah

Jen 15 procent otců se stará o nemocné děti

Právo, Jiří Vavroň

Většina českých otců (54 procent) se nejvíce se svými dětmi angažuje při zajišťování rodinné dovolené nebo při organizování volnočasových aktivit svých dětí. Uspávání malých dětí již tak oblíbené není – věnuje se mu 27 procent českých otců, své děti koupe 22 procent z nich, v noci k nim vstává 17 procent z nich.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O nemocné děti se stará pouze 15 procent otců. Naprostá většina z nich – 93 procent – ale své děti považuje za to nejkrásnější, co je v životě potkalo,

Vyplývá to z exkluzivního průzkumu podoby otcovství, který v rámci projektu „Táto jak na to,“ provedla agentura Mediaresearch.

Projekt, jehož druhou etapu v úterý zahájilo ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Ligou otevřených mužů (LOM), chce posílit roli otce v české společnosti, zvýšit jeho zapojení do aktivní role v rodině.

Podle autorky průzkumu Hany Friedlaenderové výzkum ukázal, že čeští muži sice slovně uznávají, že péče o děti má být rozdělena rovnoměrně (84 procent souhlasných názorů), či že partnerka má právo na stejnou seberealizaci jako muž (84 procent souhlasných názorů), ale současně většina z nich si myslí, že s dítětem v době nemoci by měla zůstat matka (90 procent názorů) či že muž má vydělávat a žena se starat o rodinu a děti (81 procent mužů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám