Hlavní obsah

Dovoz vedlejších živočišných produktů ze třetích zemí se zpřísní

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od letošního května bude možné do Evropské unie (EU) dovážet vedlejší živočišné produkty (VŽP) z tzv. třetích zemí pouze ze závodů schválených pro obchodování s EU. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy České republiky (SVS ČR) Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

V praxi to znamená, že podobně jako produkty určené pro lidskou spotřebu mohou být i vedlejší živočišné produkty dováženy pouze ze schválených závodů. Některé země, tradiční vývozci, však nenahlásily Evropské komisi prostřednictvím systému TRACES seznamy schválených zařízení a podniků před 4. březnem, kdy nové nařízení vešlo v platnost.

Proto Evropská komise souhlasila s tím, aby po přechodné období do konce dubna 2011 byly pohraničními veterinárními stanicemi přijímány i zásilky ze zařízení a podniků neuvedených v systému TRACES.

Hlídat si aktuální seznam

„Státní veterinární správa ČR však chce upozornit na možná úskalí při dovozu komodit z některých třetích zemí. Poměrně často jsou dováženy například lovecké trofeje z Jižní Afriky, tato země však dosud nenahlásila schválená taxidermická zařízení,“ připomněl Duben.

Dovozcům VŽP proto Duben doporučuje, aby si po 1. květnu na webových stránkách SVS ČR ověřili, zda je příslušný závod, z něhož už v minulosti dováželi, na aktuálním seznamu, protože jinak budou riskovat, že jim zásilka bude pohraniční veterinární stanicí odmítnuta.

„Může jít o pohraniční stanici na vnějších hranicích EU, tj. mimo ČR, nebo o jedinou naši, která je v Praze-Ruzyni,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám