Hlavní obsah

Česko zaplavuje nekvalitní pivo z ciziny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do Česka loni výrazně vzrostl dovoz piva. Kvůli ekonomické krizi lidé šetří a více nakupují levná piva z ciziny. Zahraniční pivovary loni do ČR dovezly jeden milión hektolitrů zlatavého moku, což byl trojnásobek proti roku 2009. Uvedl to výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Foto: Profimedia.cz

Na českém trhu se v čím dál větší míře objevují levná piva ze zahraničí.

Článek

Letos tento trend nadále pokračuje. Jde zejména o lahvová a velmi levná piva z Polska, jejichž kvalita je podle pivovarníků "mizerná" a jde pouze o pivu podobné nápoje.

Na etiketách levných piv z dovozu je podle Veselého často uvedeno "ležák", přitom jde o osmistupňové pivo. České pivovary ale mohou toto označení používat jen pro "jedenáctky" nebo "dvanáctky", jinak by šlo o klamavou reklamu.

V Polsku to ale neplatí a Česko musí podle směrnice o společném trhu akceptovat pojmenování jiných zemí i jejich způsoby výroby a tyto "ležáky" na trh pustit.

Za stoupajícím dovozem stojí vyšší spotřební daň 

Z Polska, Maďarska a Slovenska jde podle Veselého do Česka až 90 procent dovozu. Svaz ani pivovary se tomu nemohou bránit a pouze testy piv v médiích definují veřejnosti kvalitu.

Podle šéfa Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiřího Fuska začal loni razantní dovoz levných piv z Polska, Německa a Rakouska vinou toho, že se od ledna 2010 v ČR zvýšila spotřební daň z piva.

Anketa

Chutnají vám "levná" piva dovážená do Česka?
Ano
1,9 %
Žádná sláva, ale za ty peníze to ještě ujde
4,6 %
Ne
85,3 %
Pivo vůbec nepiju
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27908 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám