Hlavní obsah

Evropská komise dá na nový obal Černobylu 110 miliónů eur

– Kyjev

Částkou 110 miliónů eur (asi 2,6 miliardy korun) přispěje Evropská komise na výstavbu nového „obalu“ nad černobylským jaderným reaktorem. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na slova předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa.

Foto: Profimedia.cz

Černobylský reaktor

Článek

Barroso to sdělil při setkání s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. V úterý má totiž v ukrajinské metropoli začít mezinárodní konference o bezpečném a inovativním využívání jaderné energie.

Na konferenci by se měly jednotlivé země vyjádřit, jakou částkou přispějí na nový kryt a zda poskytnou skladovací prostory pro jaderný odpad. Do černobylského fondu do konce loňského roku vložilo 29 zemí a EU 864 miliónů eur (asi 21,6 miliardy korun) a jsou třeba další stamilióny.

Trochou do mlýna přispělo i Česko

Podle Ukrajiny je zapotřebí dalších 740 miliónů eur (asi 17,9 miliardy korun) do konce století, aby byl černobylský reaktor bezpečný, pokud jde o únik radioaktivity. Česká republika vyčlenila 2,6 miliónu eur (téměř 65 miliónů korun) do mezinárodního fondu na stavbu ochranného krytu pro poškozený reaktor černobylské jaderné elektrárny.

Čtvrtý černobylský reaktor vybuchl v dubnu 1986. Samotná elektrárna, definitivně uzavřená v roce 2000, funguje nyní jako sklad radioaktivního odpadu. Havarovaný blok byl uzavřen a zakonzervován v mohutném železobetonovém sarkofágu, který byl nad ním postupně vybudován. Speciální systém odvádí zevnitř zbytkové teplo.

Ochranný obal ale praská a bude muset být kolem něj vybudován nový z fondu na stavbu krytu. Ten by měl poškozené místo izolovat alespoň na dalších 100 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám