Hlavní obsah

V mléce slovenských ovcí naměřili stopy radioaktivity, nebezpečí nehrozí

– Bratislava/Praha
Právo, Novinky, ivi, pit

Stopy radioaktivity byly zachyceny ve slovenském ovčím mléku. Jak informuje slovenský Úřad veřejného zdravotnictví, při konzumaci však žádné nebezpečí nehrozí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle úřadu se ovce pravděpodobně pásly na radioaktivní trávě. „Naměřené úrovně nemají vliv na kvalitu mléka. Nepředstavují žádné zvýšené ohrožení zdraví a mléko a z něj vyráběné produkty mohou konzumovat všichni, i děti,“ uvedl hlavní hygienik Gabriel Šimko. Od 12. dubna byla zjištěna radioaktivita ve dvou vzorcích ovčího mléka v Banskobystrickém kraji.

„Nic takového jsme v Česku nezaznamenali,“ uvedl pro Novinky mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben. Jeho tvrzení potvrdila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Otázka radioaktivity se po problémech japonské jaderné elektrárny Fukušima objevuje ve světových médiích s železnou pravidelností. Pod vlivem těchto informací začaly některé státy zvažovat zastavení provozu jaderných elektráren. Havárie ve Fukušimě přitom podle expertů ani zdaleka nebyla tak vážná jako v roce 1986 v Černobylu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám