Hlavní obsah

Řecko požádalo o restrukturalizaci dluhu, píše místní tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Londýn

Řecko na minulé schůzce Ecofin požádalo Evropskou unii (EU) a Mezinárodní měnový fond (MMF) o restrukturalizaci dluhu. Napsal to v pondělí řecký list Elefterotypia, který se odvolává na zdroj z MMF. Oficiální místa v Řecku i Bruselu možnost restrukturalizace veřejně stále odmítají, podle zdroje z řeckého ministerstva financí vláda odmítá i pondělní zprávu z tisku.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu tvrzení o restrukturalizaci odmítá.

Článek

"Ministr financí Jorgos Papakonstantinu žádost vlády předložil na neformální schůzce (ministrů financí EU) Ecofin, která se konala začátkem dubna v Maďarsku," píše list. Veškeré zprávy na toto téma jsou podle listu oficiálně popírány, protože se prý nikdy neoznamují předem.

"To není pravda, ministr poskytl k tomuto tématu vyčerpávající informace už v neděli," cituje agentura Reuters činitele řeckého ministerstva financí, který si nepřál být jmenován. Odkázal tak na nedělní Papakonstantinova slova, v nichž ministr možnost restrukturalizace zásadně odmítl, a to už poněkolikáté.

Kurz eura k dolaru po zprávě listu prudce oslabil a v jednom okamžiku ztrácel skoro celé procento. Jednotná evropská měna se tak dostala na nejnižší hodnotu za více než dva týdny.

Pro restrukturalizaci jsou Spojené státy, Francie proti

Řecký deník také píše, že restrukturalizaci dluhu podporují i Spojené státy. "Musíte to udělat," řekl řeckému ministrovi jeho americký protějšek Timothy Geither. Naopak francouzská ministryně financí Christine Lagardeová restrukturalizaci odmítá, neboť by takový krok měl podle ní katastrofální dopady.

Někteří analytici odhadují, že na odpis je velká část řeckého dluhu, podle některých možná i více než polovina.

List Elefterotypia napsal, že Řecko usiluje o prodloužení splatnosti dluhu, který má vyrovnat příští rok. Vládní činitelé o víkendu tvrdili, že se Řecko hodlá příští rok vrátit na trh a začít si půjčovat tam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám