Hlavní obsah

Více než polovina Čechů hospodaří bez dluhů

– Praha
Novinky, pit

Více než polovině českých domácností se daří hospodařit bez dluhů a snaží se ke svým finančním závazkům přistupovat zodpovědně. Vyplývá to ze statistik Koeficientu rozumného zadlužení Poštovní spořitelny, ve kterém si míru své zadluženosti během posledních šesti měsíců spočítalo téměř 43 tisíc lidí. Uvedla to mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Více než polovina českých domácností se snaží ke svým finančním závazkům přistupovat zodpovědně.

Článek

„České rodiny začaly v důsledku finanční krize a přibývajících případů osobních bankrotů zodpovědněji přistupovat ke svým financím, aktivně se zajímat o možnosti rozumného zacházení s úsporami a snažit se předcházet situacím, kdy by se mohly ocitnout v dluhové pasti,“ říká Aleš Pospíšil, ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny.

Statistiky Koeficientu rozumného zadlužení přesto ukazují, že bezmála čtvrtina českých domácností (24 %) má s dluhy výrazné problémy. Většinou jde o rodiny s malým příjmem a vysokými výdaji, které nestíhají splácet.

„Pozitivním jevem posledních měsíců je skutečnost, že zaznamenáváme nárůst klientů, kteří k nám nechodí až ve chvíli, kdy je nejhůře, ale aby se poradili, jaké kroky mají podnikat, aby zabránili nejhoršímu, tedy osobnímu bankrotu,“ podotýká Stanislav Skalický, ředitel Asociace občanských poraden.

Pozor na nečekaný výpadek příjmu

V ohrožení však nejsou jen ty domácnosti, jejichž výdaje převyšují příjmy. Potenciální riziko dluhové pasti visí tak nad 35 % těch, které nemají problémy se splácením dluhů, ale zároveň nemají z čeho si vytvářet nezbytnou finanční rezervu pro případ nečekaného výpadku příjmů.

Samostatnou kapitolou je situace, kdy by jeden z ekonomicky aktivních členů rodiny přišel o práci. „Takovým doporučuji uzavřít pojištění proti neschopnosti splácet a zamyslet se nad tím, kde uspořit, aby získali rezervu ve výši ideálně tří až šesti měsíčních platů,“ dodává Pospíšil.

Koeficient rozumného zadlužení vyvinula Poštovní spořitelna jako nástroj, který může lidem pomoci vyvarovat se přílišného zadlužení. S jeho pomocí lze snadno spočítat momentální finanční situaci domácnosti a případné nebezpečí finančních potíží. Poštovní spořitelna je součástí Československé obchodní banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám