Hlavní obsah

FBI "sestřelila" weby největších online heren pokeru a spustila vlnu zatýkání

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Takovou akci proti online pokeru historie nepamatuje. FBI zabrala weby tří největších gigantů operujících na poli světového online pokeru. Vyřazeny z provozu tak byly stránky společností PokerStars, Full Tilt Poker a Absolute Poker. Důvodem mají být obrovské daňové úniky těchto společností. Řeč je přitom řádově o miliardách dolarů. Pokerový svět hovoří o této události již nyní jako o "černém pátku".

Článek

Zakladatelé pokerových portálů PokerStars, Full Tilt Poker a AbsolutePoker byli obviněni z bankovních podvodů, praní peněz a provozování ilegálního hazardu. Vážnému obvinění čelí zatím 11 osob. Pracovníci FBI dali navíc příkaz ke zmrazení 75 bankovních účtů, které pokerové společnosti vlastnily. FBI navíc pokerovým hernám nechala zablokovat jejich internetové domény.

Obvinění se nad pokerovými společnostmi vznáší kvůli údajným podvodným praktikám, kterými se firmám dařilo obcházet americký daňový systém. K tomu mělo dojít ošálením několika bank a také množstvím úplatků. Manhattanský návladní Preet Bharara prohlásil, že zahraniční firmy, které se rozhodnou operovat na území USA, nemohou obcházet zákony jen proto, že nedokáží snést pomyšlení, že by se měly o část svých zisků dělit.

Foto: Novinky

Toto oznámení vítá návštěvníky stránky www.pokerstars.com, která byla hlavní doménou světové pokerové herny.

"Obvinění dobře věděli, že je jejich byznys s americkými obyvateli a bankami ilegální. Bankám pak lhali o pravé povaze jejich obchodů. Někteří obvinění pak našli nějaké banky, které byly ochotné jim v obcházení zákona za poplatek pomoci. Vsadili na to, že ve svém schématu budou moci pokračovat, a prohráli. Americká vláda bude chtít od společností a osob uhradit ušlé zisky z daní ve výši nejméně tři miliardy dolarů," uvedla Janice K. Fedarcyková z FBI.

FBI spolupracuje na zatčeních s Interpolem

Osm z 11 obviněných osob se nenacházelo ve chvíli obvinění v USA, a tak nemohlo dojít k jejich zatčení. FBI nicméně pracuje se zeměmi, ve kterých se tito lidé nacházejí a společně s Interpolem pracuje na jejich zatčení.

Dvě nejznámější světové pokerové herny - PokerStars a Full Tilt Poker již na vzešlou situaci reagovaly tím, že zablokovaly hru o reálné peníze v celých USA. Ujistily však, že mimo USA jejich působení není ohroženo a účty a finanční zůstatky hráčů údajně nejsou v ohrožení. Web herny PokerStars se již přesunul z domény .com na .eu. Herna pak navíc zprávou neamerické hráče ujistila, že jejich pokerový byznys není ohrožen a že mohou pokračovat ve hře bez omezení.

Dopad neznámý

Do pokerového dění však zásah FBI promluví více než silně. Z turnajů rapidně ubylo hráčů a mnoho velkých garantovaných turnajů bude muset být zrušeno. Herna Full Tilt Poker již nyní ohlásila zrušení velké plánované série turnajů Onyx Cup. Jak však pokerový byznys utrpí globálně, to bude jasnější až v dalších týdnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám