Hlavní obsah

Je to geniální rozhodnutí, pochvaloval si Hušák další patové jednání o osudu Sazky

Nymburk

Členové Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) na sobotní valné hromadě nerozhodli o řešení situace zadlužené Sazky. Zadali výkonnému výboru, aby předložil jasné návrhy na zhodnocení akciového podílu ČSTV v Sazce. Ty by chtěli projednat na nejbližší mimořádné valné hromadě. ČSTV je největším akcionářem Sazky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aleš Hušák

Článek

Výkonný výbor předložil delegátům svůj návrh řešení v Sazce, který ale komora sportovních svazů odmítla. Po několikahodinovém jednání se obě komory ČSTV - sportovní svazy a jednoty - shodly na usnesení, aby výkonný výbor učinil veškeré kroky k obnovení činnosti a dobrému jménu Sazky a předložil v co nejkratší době opatření k optimálnímu zhodnocení akciového podílu ČSTV v Sazce.

V praxi to znamená, že se brzy bude konat další valná hromada. Možná už v květnu, řekli někteří delegáti.

"Je to geniální rozhodnutí, umožňuje představenstvu a výkonnému výboru dělat v podstatě všechno, co potřebuje a co chce," řekl Hušák po zasedání. "Věděl jsem, že moudrost delegátů je nesmírná a tohle je nejlepší možné rozhodnutí."

Pozitivně braly jednání na valné hromadě i sportovní svazy, které Hušáka nepodporují. Svazy se snažily vystupovat jednotně, na čemž se domluvily předem.

Patová situace

Podle Martina Danka, mluvčího společnosti Penta, která je jedním ze zájemců o Sazku, výsledek sobotní valné hromady ČSTV nic nemění na přístupu Penty k Sazce a jejích avizovaných krocích. "Budeme rádi nadále jednat s představiteli ČSTV a jsme připraveni s nimi spolupracovat na řešení, které zabrání nepřátelskému převzetí Sazky," řekl Danko.

Na jednání dlouho panovala patová situace, protože obě komory ČSTV si vzájemně odmítaly návrhy. Delegáti odmítli návrh na řešení situace v Sazce, který předložil výkonný výbor. Nevzali zprávu ani na vědomí, ani ji nezamítli. Neuspěla ani snaha učinit kroky k odvolání šéfa Sazky Hušáka.

"Stav je polarizovaný, to je asi nejpřesnější výraz," řekl šéf ragbyové unie Pavel Telička před obědem.

Odvolání Hušáka neprošlo

Zprávu o řešení situace v Sazce, nebo vzetí této zprávy na vědomí by přijala komora jednot a sportovních sdružení. Sportovní svazy to odmítly, ale neuspěly podle očekávání se snahou zprávu zamítnout, nebo prosadit, aby výkonný výbor ČSTV podnikl všechny kroky k odvolání Hušáka z pozice předsedy představenstva a generálního ředitele Sazky. To navrhl předseda svazu jachtingu Karel Bauer.

"To byla minoritní záležitost," uvedl Hušák ke snaze o jeho odvolání. Pro jeho setrvání hlasovaly zároveň i fotbal, hokej a lyžování, sporty s největší členskou základnou. "Ukázalo se, kdo je ochoten ke změnám a kdo není. Teď víme, kdo jsou bolševici a ti pupkatí funkcionáři. Ti rozhodně nejsou v regionech," řekl Hušák.

Valná hromada ráno začala za doprovodu pohřebních pochodů. Při příjezdu do sportovního centra v Nymburce hrála delegátům dechovka pohřební pochody a vítal je transparent "Nestaňte se hrobaři českého sportu". Pod ním ležela černá rakev plná míčů a tenisek. To vše v duchu anonymní kampaně, v rámci které se ve čtvrtek válely na ulicích u sídla společnosti Sazka hromady zvětšených "stokorun" z dob Československa. [celá zpráva]

Okolí 02 arény zasypaly desetisíce stokorun s Hušákovým portrétemVideo: Novinky

Už dříve se na mostu u Sazky objevily figuríny oběšených sportovců, k jejichž instalaci se později přihlásila umělecká skupina Czakra.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské multifunkční haly O2 arena. Věřitelé dosud k soudu přihlásili pohledávky po lhůtě splatnosti za více než dvě miliardy korun. Soud způsob řešení situace firmy dosud nestanovil, zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník a insolvenční správce.
O Sazku se ucházejí dvě uskupení investorů. Finanční skupiny PPF a KKCG nabídly akcionářům Sazky od příštího roku 200 miliónů korun a nechaly by jim pětinový podíl v Sazce. Pokud by se Sazka zbavila současného vedení a začala spolupracovat s věřiteli, slibují, že zajistí okamžité financování firmy. Urgentní potřebnou sumu odhadují na 500 milionů Kč a následné finanční prostředky na asi šest miliard korun.
Druhý zájemce, spojení firem Penta a E-Invest, uvedl, že je připraven podporovat sportovní svazy částkou 300 miliónů korun ročně a garantovat zachování 30procentního podílu v Sazce. Podmínkou nabídky je úspěšné uskutečnění dlužnické reorganizace Sazky v součinnosti mezi akcionáři Sazky, Pentou a E-Investem. Tuto variantu prosazuje šéf Sazky Hušák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám