Hlavní obsah

Změny sazeb DPH prověří pevnost koalice

Právo, Jiří Vavroň, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I když se šéfové stran vládní koalice ještě před Vánocemi na schůzce v Praze-Kolodějích shodli na pokračování druhé etapy reformy veřejných financí, o některé zvažované kroky zřejmě vypukne ostrý spor.

Článek

Zatímco v názoru na potírání šedé ekonomiky či stabilizaci zdravotnictví je koalice vcelku jednotná, prubířským kamenem její soudržnosti by se mohlo stát sbližování sazeb daně z přidané hodnoty (DPH).

Názory na sblížení sazeb se liší

V současné době se platí pětiprocentní, snížená sazba DPH například u potravin, časopisů, a knih a 22procentní, základní sazba u většiny spotřebního zboží a služeb včetně telefonování. Podle reformních úvah nastává doba vhodná pro sblížení obou sazeb - tedy ke zvýšení snížené sazby a snížení základní.

Některé zboží a služby by tak zdražily, některé zlevnily. Tato změna by se ale mohla stát příčinou zdražení zejména potravin, které jsou v současnosti v pětiprocentní sazbě. To by postihlo zejména důchodce, kteří tak nevyužívají například služby, které by zlevnily. Zdražování je současně podle průzkumů specializovaných institucí zdrojem největších obav, které mají čeští občané z ekonomického vývoje v letošním roce.

ČSSD hájí levné potraviny

O konkrétní podobě případných změn sazeb u některého zboží a služeb sice koalice zatím nejednala, ale názory sociálních demokratů, lidovců i unionistů jsou zcela odlišné. Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) například zcela odmítá úvahy o zvýšení sazby daně z přidané hodnoty u potravin.

Chystané sbližování sazeb DPH by se podle něj nemělo základních potravin dotknout, ty by měly být i nadále daněny pouze pěti procenty. Sobotka doporučuje také zachování snížené a základní sazby DPH. Někteří představitelé US-DEU i KDU-ČSL by ale rádi viděli rychlé sblížení obou sazeb DPH, když by například DPH u potravin stoupla z 5 na 7 procent a současně by se základní 22procentní sazba u dalšího zboží snížila na 17 až 19 procent.

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska budou koaliční strany na schůzce, která se uskuteční zřejmě již v nejbližších dnech, hledat přijatelný kompromis. "Hovoříme-li o reformě sazeb daně z přidané hodnoty, naše názory se různí. My jsme pro co největší snížení základní sazby," řekl Právu. Nechtěl být ale konkrétnější s tím, že jednání ještě zdaleka neskončila. Se zavedením třetího pásma daně z přidané hodnoty lidovci nepočítají, i když předseda KDU-ČSL možnost zavedení další, tedy třetí sazby připustil jako možný ústupek při koaličních vyjednáváních.

Zavedení tří sazeb jako variantní řešení by znamenalo, že ve snížené pětiprocentní sazbě by zůstaly potraviny. Zvýšenou, například sedmiprocentní sazbou by byly daněny například knihy, hygienické potřeby a horní, například osmnácti- či sedmnáctiprocentní sazbou by se danil zbytek spotřebního zboží a služby. Tato možnost tří sazeb DPH ale jde proti trendu, který se nyní prosazuje v Evropské unii.

ODS má jasno

Jasno v daňových sazbách má zatím pouze ODS. Návrh rovné daně by znamenal i jednu sazbu pro daň z přidané hodnoty. Sazba 15 procent by byla stejná pro všechno zboží i služby. V praxi by řada cen poklesla, například u automobilů či oblečení, ale řada cen by se naopak zvýšila, a to skokem. Citelný cenový posun by to přineslo zejména u potravin.

Před rychlým sbližováním daňových sazeb varuje také ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Podle něj by totiž znamenalo především další zvýšení cen potravin, což by se výrazně dotklo hlavně důchodců a rodin s dětmi: "Mohlo by dojít řádově až k několikasetkorunovému nárůstu životních nákladů v porovnání se současným stavem a to je možné, pouze pokud to bude kompenzováno v příjmech právě těchto skupin obyvatelstva," upozornil v rozhovoru pro Právo.

Škromach zároveň označil za "trošku nešťastné", že chystané daňové změny jsou zatím diskutovány pouze na úrovni ministerstva financí. "Jejich představy o některých věcech týkajících se sociální oblasti jsou výrazně zkreslené a podle mého názoru prakticky nerealizovatelné," zdůraznil Škromach.

Pro US-DEU je podle předsedy Petra Mareše směr, kterým se ubírá diskuse o reformě veřejných financí či důchodové reformě, povzbuzující. "Naším cílem je snižování celkového daňového zatížení a snižování ceny práce a tady se nám dostalo příslibů, které jsou skutečně velmi optimistické," uvedl. Koalice se podle jeho soudu na sblížení sazeb DPH a snížení odvodů dohodne.

Anketa

Jak by měla vláda postupovat při stanovení sazeb DPH?
zachovat současné sazby 5 a 22 procent
20,8 %
zvýšit 5procentní a snížit 22procentní DPH
59,3 %
zavést třetí sazbu
19,9 %
Celkem hlasovalo 236 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám