Hlavní obsah

Česká ekonomika poroste pomaleji, než se odhadovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemská ekonomika neporoste letos ani příští rok tak rychle, jak odhadovalo ministerstvo financí (MF) na počátku roku. MF to uvedlo ve své zprávě s tím, že v tomto roce by hrubý domácí produkt (HDP) měl stoupnout o 1,9 % a v roce 2012 o 2,3 %. V lednu úřad odhadoval letošní růst ekonomiky na 2,2 % a růst v roce 2012 na 2,7 %.

Článek

"Oživení světové ekonomiky zůstává i nadále zatíženo mnoha nejistotami. Hlavní zdroje rizik pro ČR jsou spojeny se stavem veřejných rozpočtů a situací v bankovním sektoru v některých zemích eurozóny," uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob.

Ministerstvem odhadované zpomalení letošního ekonomického růstu zapříčiní hlavně úsporná politika vlády. "Pro rok 2011 očekáváme vlivem konsolidačních fiskálních opatření zpomalení růstu. Předpokládáme, že v roce 2012 dojde k návratu růstové dynamiky na úroveň roku 2010," uvedlo MF.

V roce 2013 by ekonomika měla růst podle MF o 3,3 % a následně v roce 2014 stoupnout o čtyři procenta.

Inflace i nezaměstnanost nižší, spotřeba domácností bude pokulhávat

Inflaci MF očekává letos ve srovnání s předchozími odhady nižší. Průměrná míra inflace by měla letos činit 2,1 % proti původně předpovídaným 2,3 %. Naopak v roce 2012 by měla inflace stoupnout až na 3,2 % kvůli postupnému sjednocování sazeb daně z přidané hodnoty.

Nižší letos i příští rok odhaduje ministerstvo financí nezaměstnanost. Letos by měla klesnout na 6,9 % z loňských 7,3 %. V roce 2012 pak úřad předpokládá její pokles na 6,5 %.

Naopak pesimističtější je MF ohledně spotřeby domácností. Zatímco v minulé prognóze očekávalo ministerstvo pro letošek zvýšení spotřeby o jedno procento, nyní počítá s růstem o 0,7 %. Ještě více pak zhoršilo odhad pro rok 2012, a to na 1,9 % z předchozích 2,9 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám