Hlavní obsah

Obchodníci dál nebudou moci prodávat pod cenou

Ani po plánovaném zrušení zákona o významné tržní síle nebudou moci obchodníci prodávat zboží pod cenou, vracet některé zboží dodavatelům či od nich vybírat různé poplatky například na výrobu reklamních letáků. S pokračováním zákazu těchto praktik počítají s tím návrhy novel zákona o ochraně hospodářské soutěže a zákona o cenách.

Článek

Novely jako náhradu za zákon o významné tržní síle vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) společně s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), sdělil ve čtvrtek mluvčí ministerstva Pavel Vlček

Zákon o významné tržní síle, který od loňského února reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli, vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli. Potravináři si naopak pochvalují, že po zavedení zákona se chování řetězců vůči nim zlepšilo. Nový zákon už využila Potravinářská komora a některé potravinářské firmy, které si na počínání řetězců stěžovaly ÚOHS.

Antimonopolní úřad poté zahájil správní řízení s některými obchodními řetězci, kterým za zneužití tržní síly pokuta až deset miliónů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Lidé mohou dávat k návrhu připomínky

Připravované legislativní změny byly nyní zveřejněny na internetových stránkách MPO a antimonopolního úřadu, přičemž veřejnost k nim může dát připomínky.

"Zákon o významné tržní síle byl terčem kritiky řady obchodníků, dodavatelů i odborníků, v některých svých pasážích ale pomáhá narovnávat podmínky na trhu. Do diskuze k připravovaným změnám legislativy proto chceme pozvat širokou veřejnost, abychom společně našli ta nejlepší řešení," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Pod cenou bude možné doprodávat zásoby

Navrhované změny například počítají s tím, že obchodníci dál nebudou smět prodávat zboží dlouhodobě pod cenou.

"Výjimek je jen několik, a to při zavádění nového zboží do prodeje nebo při prodeji poškozených zásob či při sezónních výprodejích," podotkl Vlček.

Novela také nadále počítá se zákazem vratek, tedy vracením zboží dodavateli těsně před nebo po vypršení data spotřeby. Zakázané jsou i platby, které přímo nesouvisejí s dodávaným zbožím. Obchodní řetězce například při otevírání nových obchodů po dodavatelích požadovaly finanční příspěvky na letáky. "Naopak zůstává povinnost platit faktury do 30 dnů," dodal Vlček.

Připomínky k připravovaným úpravám zákonů lze posílat ÚOHS do 7. května. "Ihned poté se rozběhne běžný legislativní proces, který umožní zákon o významné tržní síle zrušit a nahradit jej úpravami zákona o ochraně hospodářské soutěže a zákona o cenách," uvedl Vlček.

Komise doporučila stávající zákon zrušit

Zrušení zákona o významné tržní síle a zapracování některých jeho částí například do zákona o ochraně hospodářské soutěže doporučila podnikatelská rada, meziresortní komise tvořená zástupci ministerstev financí, průmyslu a obchodu a zemědělství a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pro tuto variantu řešení se vyslovila také Národní ekonomická rada vlády a nezávislí odborníci.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak obchodních řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů. Nelíbilo se jim ani vybírání poplatků ze strany řetězců. Dodavatelé platili třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letácích obchodníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám