Hlavní obsah

Lidé se sčítacími formuláři posílali i kuriózní dokumenty

Novinky, pit
Praha

Zainteresované osoby v Českém statistickém úřadu (ČSÚ) se nestačí divit, co všechno lidé posílali v obálkách spolu se sčítacími formuláři. Podle mluvčího Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011) Ondřeje Kubaly jde o přehršel osobních dokladů, fotek či potvrzení.

Článek

Ve výčtu se nacházejí například občanské průkazy, tramvajenky, pasy. A dokonce originály rodných či oddacích listů, úmrtní listy, přihlášky na vysokou školu, lékařské zprávy a dokonce i neschopenky.

Podle Kubaly se lze jen domnívat, co za tím vším stojí. „V některých případech mohlo jít o omyl, kdy dotyčný přidal do obálky o jeden formulář navíc, ale všechno se to takhle vysvětlit asi nedá,“ uvedl pro Novinky. Doklady a důležité dokumenty odevzdává ČSÚ na policii, další věci se posílají jako doporučené zásilky zpět lidem, kteří je odeslali.

„V současné době evidujeme tisíce takovýchto materiálů, a to nejsme ještě ani v polovině sčítání,“ připomněl Kubala s tím, že konečné číslo může být v řádech desetitisíců. Odeslané doporučené dopisy platí ČSÚ ze svého, částka by mohla podle Kubaly vyjít na stovky tisíc korun.

Čtvrtek byl posledním dnem, kdy si lidé mohli ještě vyzvednout a zároveň odevzdat sčítací formuláře. Jedinou výjimku mají lidé, kteří si vyzvedli formuláře v tzv. dodatečném sečtení po 5. dubnu. Pro ty platí prodloužená lhůta odevzdání do úterý 19. dubna. O půlnoci z úterý 19. na středu 20. dubna pak zároveň skončí možnost odesílat formuláře na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám