Hlavní obsah

Optimismus firem ve světě roste, Česko poněkud zaostává

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pozitivnímu výhledu firem po celém světě konečně odpovídají skutečné výsledky, ačkoli Česká republika zůstává poněkud pozadu. Vyplývá to z nejnovějšího vydání Indexu důvěry podniků od společnosti Regus, který je založen na názoru více než 17 000 firem po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Firmy nabírají optimistický směr

Článek

Index důvěry firem společnosti Regus je 125 bodů, což je nejvíce v historii. Od svého minima v dubnu 2010 stoupl o 31 bodů a o 25 bodů od října 2009, kdy průzkum začal.

V České republice dosáhla hodnota indexu 108 bodů, což je v globálním kontextu podprůměrný výsledek. To potvrzuje i skutečnost, že pouze 26 procent českých firem hlásí vyšší zisky a 34 procent vyšší příjmy.

Zvýší se výdaje, ale ne do nemovitostí

V letošním roce se předpokládá zvýšení výdajů na určité oblasti. Výjimkou jsou investice do nemovitostí, protože společnosti prosazují politiku přísného řízení nákladů. Celkem 81 % společností po celém světě očekává, že zmrazí nebo úplně zastaví své investice do nemovitostí, v České republice se chystá tento příklad následovat dokonce ještě více firem (95 %).

„Zdá se, že firmy budou investovat pouze do oblastí, kde se jim v konečném součtu investice vrátí, například do prodeje marketingu, zatímco výdaje do nemovitostí budou v roce 2011 dále klesat,“ připomíná Garry Gürtler, viceprezident pro střední a východní Evropu společnosti Regus.

Reklama

Výběr článků

Načítám