Hlavní obsah

Šéf záchranného fondu: Španělsko se finanční pomoci vyhne

– Berlín
Novinky, pit

Šéf Evropského fondu finanční stability (EFSF) Klaus Regling je toho názoru, že Španělsko ani žádná další evropská země nebudou v současné době potřebovat pomoc z tohoto fondu. Uvedly to agentura AFP a Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„I trhy označily Řecko, Irsko a Portugalsko jako problémové a v tomto okamžiku není žádná další země ohrožená,“ řekl Regling pro středeční vydání německého deníku Augsburger Allgemeine.

Podle něj učinilo Španělsko ohledně konsolidace svého rozpočtu velký pokrok. Ještě před rokem byla pyrenejská země považována za horkého kandidáta na záchranu, nyní je však situace nesrovnatelně lepší a Španělsko se vymezilo vůči Řecku, Irsku a Portugalsku, domnívá se Regling.

Španělsko bude podle slov svého premiéra José Luise Zapatera pokračovat v reformách na zlepšení ekonomického stavu, jak připomněl při návštěvě Číny. Čínský premiér Wen Ťia-pao naopak potvrdil závazek nakupovat španělské dluhopisy a podporu při restrukturalizaci španělského bankovního sektoru.

Během návštěvy Pekingu podepsal Zapatero rovněž osm zakázek pro soukromé společnosti v celkové hodnotě 1,5 miliardy eur (přes 36 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám