Hlavní obsah

Díky silné koruně vyjde dovolená letos levněji

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Silná koruna zapříčiňuje, že letos vyjde dovolená Čechy v porovnání s loňskem levněji. A může jít o pobyt v Evropě nebo v exotických destinacích. Jak uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin, absolutním hitem v dovolených by se mohl stát Egypt.

Foto: Václav Pergl, Právo

Kurz koruny by se měl letos příznivě projevit na cenách zájezdů.

Článek

„Koruna sice nepředstavuje veškeré náklady na dovolenou, ale pokud si Češi nakoupí cizí měnu dnes, oproti loňsku mohou výrazně uspořit,“ připomněl Volf

Rizikem nákladů na dovolené jsou podle Volfa naopak vyšší ceny ropy. Před rokem se pohybovala kolem 85 dolarů za barel, v současnosti atakuje 125 USD/barel. „Tento nárůst bude určitě zohledněn v cenách letenek,“ je přesvědčen Volf.

Nejlevněji v meziročním vyjádření vyjde letos dovolená v Egyptě. Nákup egyptské libry je o 17 % levnější než loni. Za úvahu stojí také Tunisko a USA. Tradičně oblíbené Chorvatsko je sice levnější, ale pouze o 4 %. Stejně tak dovolené v zemích platících eurem jsou cenově velmi podobné jako v roce 2010.

Exotika i "retro" země také výhodnější

Destinace, které nejsou pro českou čtyřčlennou rodinu běžné, jsou i letos zajímavější. V popředí zájmu letos pravděpodobně budou Seychely. Nákup rupií je o 13 % levnější. Faktem je, že v exotických destinacích převládá americký dolar, ale i ten je o 8,5 % levnější než loni.

V minulých letech byly alternativou pro exotické destinace také „retro“ země jako Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Maďarsko či Rusko. I ty jsou letos podle Volfa levnější a v kombinaci s příznivou vzdáleností se stávají ještě více zajímavými.

Nestabilní arabský svět

Jak uvedla cestovní kancelář Vítkovice Tours, nestabilní situace v Egyptě a v dalších zemích v oblasti severní Afriky by mohla změnit názor Čechů na výběr destinace jejich letošní dovolené.

„Klienti navštěvující pobočky společnosti stále častěji uvádějí, že se rozhodli přehodnotit své plány. Nechce se jim podstoupit riziko cestování tzv. za moře, kde je v případě problémů návrat limitován existencí, či neexistencí letecké dopravy,“ řekl výkonný ředitel Vítkovice Tours Libor Šugárek.

Na dovolenou do zahraničí v létě roku 2011 zamíří téměř čtyři milióny Čechů. Vítkovice Tours uvedla, že prim si udrží Chorvatsko, pokles zájmu se očekává u Egypta a jiných arabských zemí sužovaných nepokoji.

Velké slevy

"Prodej dovolených do Egypta se nám dostává na loňské hodnoty. Je to tím, že egyptští hoteliéři nabízejí výrazné slevy," uvedl pro Novinky mluvčí CK Fischer Dan Plovajko s tím, že ceny zájezdů do této severoafrické země se pohybují na opravdu velmi nízkých úrovních.

Letošním hitem je podle Plovajka jednoznačně Turecko a řecké ostrovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám